სატაცური

სატაცური (ლათ. Asparagus Officinalis) – ხახვისებრთა ოჯახის მრავალწლოვანი მცენარე. ცნობილია მისი მრავალი სახეობა, რომელთაც ნორჩი ყლორტების შეფერილობის მიხედვით განასხვავებენ. იგი მდიდარია ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით, ნახშირწყლებით, ცილებით, C და B ვიტამინებით. სატაცური გავრცელებულია ევროპაში, აზიასა და აფრიკაში. საქართველოში გვხვდება მისი სამი სახეობა. საქართველოს ტერიტორიაზე სატაცური ყველაზე მეტად პოპულარულია სამხრეთ და აღმოსავლეთ საქართველოში, თუმცა, იქაც ტრადიციულად მისგან
სულ 2-3 სახის კერძი მზადდება. ევროპაში სატაცური ძალიან გავრცელებულია, ამ ბოსტნეულის მომზადების უამრავი რეცეპტი არსებობს როგორც ცალკე, ასევე ხორცთან და სხვა ბოსტნეულთან ერთად. განსაკუთრებული მოწონებით სარგებლობს სატაცურის წვნიანი და ომლეტი.

This entry was posted in კულინარის ცნობარი and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / შეცვლა )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / შეცვლა )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / შეცვლა )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / შეცვლა )

Connecting to %s